Een oplossing voor de impasse over de Griekse schuldenkwestie is mogelijk. Dat stelde de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis maandagavond na afloop van mislukt overleg met de eurogroep over het steunpakket. “Wij zijn de komende dagen bereid om te werken aan een compromis.”

Het werken aan een oplossing is het enige plan, er is geen plan B, zei Varoufakis. “Dat is de enige oplossing.” Hij herhaalde wel dat Griekenland af wil van het huidige programma.

“Ik heb geen twijfel dat Europa de komende 48 uur de woorden kan vinden die nodig zijn zodat Griekenland een verlenging van het programma kan aanvragen en dat we kunnen werken aan een nieuw contract dat goed is voor Griekenland en Europa”, zei Varoufakis.

Er lag volgens de Griekse minister al een tekst klaar waar hij wel mee wilde instemmen. Die tekst had Europees commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële zaken) opgesteld. Daarin werd volgens Varoufakis gesproken over een overbruggingsperiode, terwijl er onderhandeld werd over een nieuw plan voor groei en welzijn van Griekenland. “Dat was een tekst die ik prima kon ondertekenen.”

‘Programma is probleem’

Maar het was eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem die die tekst terugtrok en een nieuwe tekst op tafel legde, aldus Varoufakis. De tekst die toen op tafel lag, was voor hem onacceptabel. Hij onderstreepte dat de huidige regering gekozen werd op de verkiezingsbelofte het huidige steunprogramma te beëindigen. “Dit programma is onderdeel van het probleem, niet de oplossing.”

De eurogroep blijft vasthouden aan een verlenging van het huidige steunprogramma voor Griekenland, maakte Dijsselbloem maandagavond duidelijk na afloop van overleg in Brussel tussen alle ministers van Financiën van de eurolanden.

Volgens Dijsselbloem kunnen er binnen het huidige programma aanpassingen plaatsvinden die de Grieken graag willen, als de budgettaire doelstellingen maar overeind blijven. Daarnaast zou Griekenland niet op eigen houtje eerder gemaakte hervormingen en bezuinigingen mogen terugdraaien zonder toestemming van de geldschieters. "Wij zijn bereid verder te praten met de Grieken. Het is nu aan hen om te besluiten wat ze willen."

Haast geboden voor Griekse deal

Het huidige programma loopt aan het einde van de maand af en dus is haast geboden. Zeker omdat een verlenging nog voorgelegd moet worden aan een aantal parlementen. Dijsselbloem had het over "ongeveer een week de tijd, niet meer".

Griekenland komt financieel in de moeilijkheden zonder (aanvullende) steun. Het is nu aan de Grieken om te besluiten of ze een verlenging willen.

Athene spreekt steeds over een overbruggingsovereenkomst en wil totaal niet praten over het huidige programma. Volgens Dijsselbloem lijkt de wens van Athene voor een brugovereenkomst "zeer sterk" op een verlenging. "Een verlenging heeft mijn voorkeur. Het biedt ons en de Grieken meer tijd om te praten over wat er daarna moet komen. Dat kost gewoon meer tijd."

Dijsselbloem onderstreepte dat het lidmaatschap van Griekenland van de eurolanden niet ter discussie staat. Als Athene inderdaad geen verlenging wil, dan raken ze wel de bescherming van het programma kwijt en staan ze er alleen voor. Dat hoeft niet direct tot problemen te leiden, aldus de minister.

Wil Griekenland eventueel alsnog steun, dan zullen daar voorwaarden aan zijn gekoppeld. "Voor iedereen geldt: afspraak is afspraak. Dit is geen dwingelandij uit Brussel. Financiële steun gaat altijd gepaard met voorwaarden."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl